Läs på svenska. Sohvi Lommin tohtorinväitös Sohvi Lommi valmistui elintarviketieteiden maisteriksi pääaineenaan ravitsemustiede vuonna 2016. Hän aloitti väitöskirjatyön vuonna 2020 Helsingin yliopistossa ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksessa. Nyt kuulemme Sohvin mietteitä väitöstilaisuuden lähestyessä. Hei Sohvi, miten päädyit väitöskirjatutkijaksi Fin-HIT-ryhmään? Minut palkattiin Fin-HIT-ryhmään
Tutkimuksesta tiiviisti: Antibioottien käyttö ja autoimmuunitaudit
Läs på svenska. Runsas antibioottien käyttö saattaa olla yhteydessä autoimmuunitautien puhkeamiseen Pienet lapset käyttävät kohtalaisesti antibiootteja Suomessa. Antibiootit voivat johtaa suolistobakteeriston epätasapainoon, jolla taas on yhteys autoimmuunitautien puhkeamiseen. Kysymys kuuluukin: voiko runsas antibioottien käyttö liittyä autoimmuunitautien puhkeamiseen? Selvitimme antibioottien käytön
Tutkimuksesta tiiviisti: Sokeriset herkut ja syljen bakteeristo
Läs på svenska. Sokeriset herkut ja syljen bakteeristo Sokeriset herkut miellyttävät monen makuhermoja. Niistä pitävät myös tietyt suussa asuvat bakteerit, jotka käyttävät sokeria ravintonaan. Suussa asuukin kirjava joukko bakteereja, joista osa osallistuu terveyden ylläpitoon mutta osa saattaa vaikuttaa sairauden kehittymiseen.
Tutkimuksesta tiiviisti: Itsetunto, liikunta ja digikäyttö
Läs på svenska. Kouluiän liikunta ja siihen liittyvä itsetunto ennustavat nuoruuden liikuntakäyttäytymistä ja digitaalisen median käyttöä Liikkumisen ja mielenterveyden välisistä yhteyksistä lapsilla ja nuorilla ei tiedetä vielä riittävästi ja tähänastiset tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa erilaisia