Read in English.

 Säännöllinen aamupalan syöminen saattaa olla hyödyksi syljen bakteeristolle

Ihmisen elimistöä asuttaa monimuotoinen joukko bakteereja. Bakteeriston tiedetään mm. ohjelmoivan immuunipuolustusta, osallistuvan ravintoaineiden hajottamiseen sekä tuottamiseen ja estävän haitallisten patogeenien pääsyä elimistöön. Ruokavalio voi vaikuttaa terveyteen joko suorasti tai epäsuorasti bakteeriston välityksellä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että syömistottumusten ja suoliston bakteeriston välillä on yhteys. Myös suussa asuu kirjava bakteeristo, mutta syömistottumusten yhteyksiä syljen bakteeristoon on toistaiseksi selvitetty vielä niukasti.

Havaitsimme tutkimuksessamme, että säännöllinen aamupalan syöminen oli yhteydessä monimuotoisempaan bakteeristoon ja sen erilaiseen koostumukseen epäsäännöllisesti aamupalaa syöviin lapsiin verrattuna, mutta erot bakteeriston koostumuksessa olivat pieniä. Prevotella-bakteeria esiintyi runsaammin niillä lapsilla, jotka söivät harvemmin hedelmiä ja kasviksia tai jättivät aterioita väliin. Näiden löydösten kliininen merkitys on kuitenkin arvioitava myöhemmissä tutkimuksissa.

Alkuperäisartikkelin voit lukea täältä.

’Tutkimuksesta tiiviisti’ esittelee tutkimustuloksiamme lyhyesti, ja on osa pyrkimyksiämme tehdä tutkimustamme näkyväksi ja ymmärrettäväksi tutkimuskentän ulkopuolella.

Regular breakfast eating might be beneficial to saliva bacteria

A huge array of microbes live inside and outside of human body, known as human microbiota. Studies have shown that the human microbiota plays an important role in health and disease: it programs the immune system, provides nutrients and prevents the colonization of pathogenic microbes. Diet may influence health directly or indirectly via the human microbiota. Associations between eating habits and gut microbiota have been shown. Mouth also possess a diverse microbiota but less is known about the association between eating habits and saliva microbiota.

In our recent article we identified that regular breakfast eating was associated with more diverse bacterial community and different bacterial composition compared with irregular breakfast eaters. The dissimilarities in bacterial composition were however small. Our results suggest that bacteria Prevotella was more abundant in children who ate fruit and vegetables less frequently or skipped meals. However, the clinical implications of these findings need to be evaluated in future studies.

You can read the original publication here.

‘Research in focus’ presents our research results in a short form, and is part of our efforts to make our research visible and understandable to people outside science.

Tutkimuksesta tiiviisti: Säännöllinen aamupalan syöminen saattaa olla hyödyksi syljen bakteeristolle