Uutiset

Terveiset Fin-HIT-ryhmältä ja hyvää joulua!

 21.12.2017  Nina

Syksyn aikana olemme kiertäneet alakouluissa Nurmijärvellä ja Vantaalla tekemässä validointitutkimusta. Tutkimuksen avulla selvitämme, miten hyvin kyselylomakkeemme mittari mittaa niitä asioita, joita sen on tarkoitettu mittaavan. Validointitutkimus lisää merkittävästi jo kerätyn tutkimusaineiston laatua. Suurin osa tutkimuksesta on jo tehty, mutta ensi vuoden puolella keräämme aineistoa vielä muutamissa kouluissa.

Suuret kiitokset yhteistyöstä ja vieraanvaraisuudesta kaikille mukana olleille kouluille, rehtoreille, opettajille sekä tutkimukseen osallistuneille oppilaille!

Fin-HIT-ryhmä toivottaa rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2018!

Hyvää joulua!

 20.12.2016  Nina

Kahden viime vuoden aikana toteutettu ensimmäinen seuranta on saatu nyt päätökseen. Seurantaan osallistuneita kotitalouksia on yli 5000, mistä olemme todella iloisia.

Suuret kiitokset kaikille seurantaan osallistuneille!

Seurannan kyselylomakkeisiin on mahdollista vastata osoitteessa www.finhit.fi/login vielä 15.1. saakka, tämän jälkeen kyselylomake sulkeutuu. Mikäli et ehtinyt vastata lomakkeisiin ennen niiden sulkeutumista, voit kuitenkin olla meihin yhteydessä myös jälkikäteen.

Tulemme myös ensi vuoden alkupuolella uudistamaan nettisivujamme. Tervetuloa tutustumaan uusiin sivuihin kun ne ovat valmiina!

Mukavaa joulun aikaa!

Toivottaa Fin-HIT-ryhmä,

Elisabete, Trine, Sabina, Nina, Sajan, Jannina ja Rejane


Seurannan viimeinen vaihe käynnistyy!

 18.8.2016  Nina

Viimeisen vuoden aikana meillä on ollut mahdollisuus kutsua ensimmäisen seurantaan paljon kotitalouksia. Pian aloitamme seurannan viimeisen vaiheen. Syyskuun alussa noin 3300 kotitaloutta, pääasiassa Oulun seudulta, saavat postitse kutsun seurantaan pienen laatikon muodossa. Muista siis seurata postiasi! Täältä voit lukea, miten tavalla seurantaan osallistuminen tapahtuu.

Hyvää syksyn alkua ja tervetuloa mukaan!


  Kesäiset terveiset!

 01.07.2016  Nina

BlommorKevään aikana olemme toteuttaneet seurannan toisen vaiheen, johon kutsuimme mukaan 3700 kotitaloutta. Kiitokset kaikille seurantaan tämän kevään aikana osallistuneille kotitalouksille! Olemme todella iloisia palautuneen tutkimusaineiston määrästä. Kyselylomakkeeseen on mahdollista vastata vielä heinäkuun loppuun saakka osoitteessa www.finhit.fi/login.

Seurantatutkimuksen kolmas ja viimeinen vaihe käynnistyy alkusyksyllä. Silloin kutsun seurantaan saavat pääsiassa vuoden 2014 aikana tutkimukseen osallistuneet kotitaloudet muun muassa Oulun seudulta.

Jäämme pian kesälomalle ja palamme seuraavan kerran asiaan alkusyksyllä. Siihen asti voit kuitenkin aina laittaa meille viestiä joko sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Fin-HIT-ryhmä toivottaa kaikille aurinkoista kesää!

Elisabete, Trine, Nina, Sabina, Rejane, Jannina, Sajan ja Jesper


  Mukavaa kevään alkua Fin-HIT-tutkimuksesta!

 23.03.2016  Nina

Pian on aika jatkaa seurantaa, jonka ensimmäisen osan toteutimme viime syksynä.

Syksyn aikana yli 2000 kotitaloutta osallistui seurantaan, mistä olemme erittäin iloisia. Kiitos kaikille osallistuneille! Tämä on todella hieno tulos!

Vuoden alussa olemme käyneet läpi meille palautunutta tutkimusaineistoa ja valmistautuneet tänä vuonna tehtäviä seurantaa varten. Koska seurantaan kutsuttavia kotitalouksia on paljon, toteutamme seurannan kolmessa osassa.

2016_03_22_Picture_spring

Ensimmäisen seurannan teimme syksyllä 2015 ja seuraavat tulemme toteuttamaan kevään sekä syksyn 2016 aikana. Tämän kevään aikana seurantaan kutsuttavat 3700 kotitaloutta tulevat saamaan kutsun huhtikuun alussa.

Täältä voit lukea, mitä seurantaan osallistuminen tarkoittaa. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit olla meihin yhteydessä!

Olemme myös aloittaneet tutkimusaineiston analysoinnin tutkimuksen ensimmäisestä osasta 2011–2014. Lisää tietoa tuloksista saamme kevään aikana.

Tervetuloa mukaan!

Terveisin,

Nina


Jouluterveiset Fin-HIT-ryhmältä!

 23.12.2015  Nina

Kiitos kaikista yhteydenotoista syksyn aikana! On ollut todella mukavaa, että olette olleet niin aktiivisia ja kiinnostuneita seurannasta. Fin-HIT-ryhmä jää nyt joululomalle. Palaamme asiaan ensi vuoden alussa alustavien tulosten ja muiden ajankohtaisten uutisten kanssa.

Toivotamme teille kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2016!

Elisabete, Trine, Nina, Sabina, Catharina, Stephanie, Sajan ja Jesper


Hyvää joulun aikaa!

 09.12.2015

Haluamme kiittää kaikkia tutkimukseen tähän mennessä osallistuneita. Keräämämme tutkimusmateriaali on ainutlaatuista Suomessa. Biologinen materiaali (sylkinäyte) yhdistettynä kyselylomakkeista ja kansallisista rekistereistä saatuun tietoon tarjoavat arvokasta materiaalia tutkimukseen, etenkin, kun osallistujia seurataan pitkällä aikavälillä. Lämpimät kiitokset kaikille tutkimukseen osallistuneille. Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista.

Ylipainon (kuten myös alipainon) tiedetään olevan riskitekijä erilaisten sairauksien kehittymiselle aikuisiässä. Fin-HIT-tutkimuksen tärkein tarkoitus onkin ymmärtää, miten erilaiset tekijät yhdessä vaikuttavat painonkehitykseen pitkällä aikavälillä. Muun muassa mielenterveys, ruokailutottumukset, elämäntavat ja geenit ovat läheisessä yhteydessä painonkehitykseen, joten Fin-HIT-tutkimukseen liittyy monta tärkeää osa-aluetta. Fin-HIT tutkii myös syljen bakteerien ja painon välistä yhteyttä, mikä on uusi tapa tutkia painoa Suomessa.

Lokakuun puolessavälissä vietettiin Maailman lihavuuspäivää. Ylipaino ja lihavuus ovat maailmanlaajuisia ongelmia ja on tärkeää, että ne saavat huomiota ja näkyvyyttä mediassa. Päivän lanseeranneen World Obesity Federation -järjestön arvion mukaan maailmassa on 2,7 miljardia ylipainoista aikuista vuonna 2025, jos nykyinen kehitys jatkuu. Tämä on huolestuttavaa, koska monissa tapauksissa ylipaino heikentää ihmisten elämänlaatua, aiheuttaa sairauksia ja rasittaa kansantaloutta.

Tutkimuksemme tärkeänä tehtävänä on lisätä tietoa ja ymmärrystä ylipainoon vaikuttavista tekijöistä ja seurannaissairauksista.

 

Tutkimusjohtaja Elisabete Weiderpass Vainio
Hallinnollinen esimies Sabina Simola-Ström

_mg_0271fix - Copy

 

 

 

 

 

 


Mikrobit ja terveys

 21.10.2015  Nina

Yksi ensimmäisistä ja ajankohtaisista projekteista Fin-HIT-tutkimuksessa liittyy mikrobeihin ja painonkehitykseen. Sajan, joka tutkimusryhmässä toimii bioinformaatikkona, kertoo alla lyhyesti tästä projektista.

Ihmiskehon ulko-ja sisäpuolella on 100 biljoonaa hyödyllistä mikrobia.
Kuulostaa paljolta, eikö? Itse asiassa ihmisissä eläviä mikrobeja, enimmäkseen bakteereja, on kymmenen kertaa enemmän kuin ihmissoluja.

Ihmiskehossa tulisi olla monimuotoinen niin kutsuttu mikrobiomi mikä auttaa terveyden ylläpitämisessä. Mikrobiomilla tarkoitetaan mikrobien yhdyskuntaa joka on ihmisen kehon sisä- ja ulkopuolella. Hyödylliset mikrobit pitävät meidät terveinä sulattamalla ravintoa ja suojelemalla haitallisilta mikrobeilta.

Sekä ympäristö että perimä voivat vaikuttaa mikrobiomaan. Elintavat kuten ruokavalio ja liikunta vaikuttavat mahdollisesti syljen mikrobiomaan, mutta tarvitsemme lisää tietoa tästä aiheesta.

Fin-HIT-mikrobiomiprojektin tarkoitus on selvittää, jos syljen mikrobit ovat yhteydessä liikuntaan, ruokavalioon ja painonkehitykseen. Pitkällä tähtäimellä kysymys on siitä, voidaanko syljen avulla havaita henkilöitä, joilla on riski yli- tai alipainoon.

Näiden kysymysten tutkimista varten olemme eristäneet DNA:ta osallistujilta keräämistämme sylkinäytteistä. Näistä näytteistä olemme sitten tutkineet bakteerien DNA:ta. Tällä hetkellä työn alla on 1000 satunnaisesti valittua näytettä joita tutkimme yhdessä kyselylomakevastausten kanssa.

Tämä on yksi ensimmäisistä tutkimuksista tästä aiheesta näin suuressa mittakaavassa. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan ensi keväänä.


 Kiitos kaikille jo seurantaan osallistuneille!

 08.10.2015  Nina

Olemme erittäin iloisia palautuneen aineiston määrästä. Olemme vastaanottaneet jo useita satoja laatikoita tutkimuskeskukseen. Lähipäivinä lähetämme ensimmäiset muistutukset heille, jotka eivät vielä ole vastanneet. Jos saat muistutuksen, vaikka olet jo osallistunut, voit jättää muistutuksen huomioimatta. Voi olla, että palauttamasi laatikko on vielä matkalla meille tai emme ole ehtineet käsitellä sitä.

Mikäli sinulla on kysyttävää osallistumisesta, voit laittaa meille viestiä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta.

Fin-HIT-tutkimusryhmä toivottaa mukavaa syksyn jatkoa!


 Mukavaa syksyn alkua Fin-HIT-tutkimuksesta!

 27.8.2015  Nina

Fin-HIT-tutkimusryhmässä tapahtuu tällä hetkellä paljon. Syksyn aikana teemme vihdoinkin ensimmäisiä analyyseja tutkimusaineistosta ja suunnittelemme ja kirjoitamme tutkimuksen ensimmäisiä artikkeleita.

Koska aineistomäärä on suuri (yli 10 000 osallistujaa), on aineiston siirtäminen tietokantoihin vienyt paljon aikaa. Hieman aineistoa on vielä käsittelemättä, mutta toivomme saavamme tietokannat valmiiksi ennen joulua. Ilmoitamme täällä nettisivuillamme julkaisuista heti kun ne ovat ajankohtaisia.

Tällä hetkellä odotan kovasti ensimmäisen seurannan käynnistymistä. Valmistautuminen seurantaan on kevään ja kesän aikana sisältänyt muun muassa kutsulaatikoihin tulevien materiaalien kirjoittamista ja laatikon sisällön suunnittelua. Kesän aikana postitusfirmamme on painanut materiaalit ja pakannut kutsulaatikot valmiiksi.

Kutsulaatikot lähtevät nimittäin jo pian matkaan! Noin 4000 kotitaloutta saa syyskuussa postitse henkilökohtaisen kutsun seurantaan. Kutsulaatikko sisältää kaiken materiaalin osallistumista varten. Elokuun aikana valmistaudumme vielä mahdollisimman hyvin siihen hetkeen, kun aineistoa alkaa palautua meille tänne tutkimuskeskukseen.

Täältä voit katsoa, ketä tutkimusryhmässämme työskentelee!

Seuranta 2015–sivulla voit lukea tarkemmin, mitä seurantaan osallistuminen tarkoittaa. Voit olla myös meihin yhteydessä!

Tervetuloa mukaan!

Nina

IMG_1632pienempi2

 


 Hyvää kesää!

 Julkaistu 5.6.2015

Pidämme parhaillaan taukoa aineistonkeruusta. Sen sijaan olemme talven ja kevään aikana työstäneet tietokantaa ja suunnitelleet tutkimuksen seurantaa. Kesän jälkeen on nimittäin aika kutsua ensimmäiset Fin-HIT-tutkimuksen osallistujat mukaan seurantaan. Kutsukirjeet lähetetään syyskuussa.

Lähetämme pian myös muistutuskirjeet kaikille Oulun seudun huoltajille, jotka eivät ole vielä vastanneet kyselylomakkeeseen. Huomioikaa, että kyselylomakkeeseen on mahdollista vastata 30.6 saakka, jonka jälkeen nettisivut suljetaan tilapäisesti päivitystä ja ehostusta varten. Tervetuloa tutustumaan uusittuihin sivuihimme syksyllä!

Kuulemisiin syksyllä!

Mukavaa ja rentouttavaa kesää toivottavat Elisabete, Trine, Catharina, Stephanie, Linda, Sabina, Nina, Jesper ja Sajan


Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

 Julkaistu 18.12.2014

Fin-HIT –tutkimusta on syksyn aikana tehty kouluissa Oulussa, Kempeleessä, Tyrnävällä, Limingassa ja Iissä. Neljän kuukauden aikana aineistoa on kerätty yli 370 luokassa ja lähes 8000 lasta kutsuttiin mukaan tutkimukseen. Haluamme kiittää sekä koulujen henkilökuntaa että kaikkia tutkimukseen osallistuneita lapsia ja huoltajia.

Fin-HIT –tutkimuksen ensimmäisen vaiheen aineistonkeruu päättyy

Tutkimuksen ensimmäisen vaiheen aineistonkeruu päättyi joulukuussa 2014. Vuoden 2015 aikana tulemme viimeistelemään tietokantojamme, tekemään ensimmäiset analyysit sekä aloittamaan ensimmäisen seurantatutkimuksen suunnittelun. Huoltajat, jotka kutsuttiin mukaan tutkimukseen vuosien 2013–2014 aikana voivat vielä kesäkuuhun 2015 asti vastata kyselylomakkeeseen kirjautumalla suostumuslomakkeesta löytyvillä tunnuksilla.

Jatkossa tulemme julkaisemaan ajankohtaisia uutisia sekä päivittämään tietoja tutkimuksen etenemisestä näillä sivuillamme.

Haluamme kiittää kaikkia lapsia ja huoltajilta, jotka osallistuivat tutkimukseen vuosien 2011-2014 aikana. Kiitämme myös koulujen henkilökuntaa, jotka tekivät tutkimuksen toteuttamisen koulumaailmassa mahdolliseksi. Suuret kiitokset myös kaikille tutkimuksessa työskennelleille kenttätyöntekijöille sekä yhteistyökumppaneillemme.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Toivottavat,

Elisabete, Trine, Kaarina, Catharina, Stephanie, Linda, Katariina, Sabina, Nina ja Jesper


Mukavaa syksyn alkua kaikille

 Julkaistu 28.8.2014

Fin-HIT-tutkimus on nyt käynnistynyt Oulussa ja ensimmäiset kouluvierailut on jo tehty. Muistathan laittaa meille viestiä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta, mikäli sinulle tulee jotain kysyttävää!

Syysterveisin
Sabina Fin-HIT-tutkimuksesta

fw_oulu

Kenttähenkilökunta Oulussa syksyllä 2014
takana vas.: Lotta, Annika, Helga, Jori-Matti, Asta
edessä vas.: Timo, Heta och Annu


Aurinkoista kesää Fin-HIT-tutkimuksesta!

 Julkaistu 17.6.2014

Kevään aikana Fin-HIT-tutkimus saatiin valmiiksi Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Lapinlahdella. Kuopiossa ja sen lähikunnissa tutkimukseen osallistui noin 1560 lasta.  Kiitämme kaikkia lapsia ja heidän huoltajiaan osallistumisesta!

Lisäksi toukokuun alussa tutkimuskutsuja jaettiin Oulussa Lintulammen, Kastellin, Paulaharjun, Tuiran, Terva-Toppilan, Teuvo-Pakkalan ja Hintan koulujen lisäksi Oulun kristillisessä koulussa. Näissä kouluissa varsinainen tutkimuspäivä järjestetään koulujen taas alettua elokuussa! Lisäksi elokuussa jatkuu myös tutkimuskutsujen jako alueen muissa kouluissa. Tutkimus jatkuu Oulussa koko syksyn ajan!

Fin-HIT-tutkimusryhmä toivottaa oikein aurinkoista kesää kaikille! Nähdään taas elokuussa!

Sommar


Hyvää alkanutta kevättä Fin-HIT-tutkimuksesta!

 Julkaistu 25.4.2014

Alkuvuoden aikana Fin-HIT-tutkimus saatiin valmiiksi Uudenmaan seudulla mm. Riihimäellä, Mäntsälässä ja Vantaalla sekä Jyväskylässä ja sen ympäristökunnissa. Maaliskuun alusta toukokuun loppuun asti Fin-HIT-tutkimus on käynnissä Kuopion ja sen ympäristökuntien kouluissa. Tähän mennessä tutkimukseen on osallistunut jo yli 6800 lasta.

Suunnitelmat tulevan syksyn suhteen ovat myös jo hyvässä vauhdissa. 5.5.-9.5. (vko 19) välisenä aikana tutkimuskutsuja tullaan jakamaan 2.-5. -luokkalaisille Oulussa Lintulammen, Kastellin, Paulaharjun, Tuiran, Terva-Toppilan, Teuvo-Pakkalan ja Hintan koulujen lisäksi Oulun kristillisessä koulussa. Varsinainen tutkimus Oulun alueella käynnistyy kesälomien jälkeen elokuussa 2014. Päivitämme tänne millä aikatauluilla tutkimus lähtee liikkeelle Oulussa ja sen lähikunnissa.

Kiitämme lämpimästi kaikkia tutkimukseen jo osallistuneita lapsia sekä vanhempia! Muistathan laittaa meille viestiä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen kautta, mikäli sinulle tulee jotain kysyttävää!

Oikein ihanaa kevättä teille kaikille!

IMG_0071

Kuopion kenttätyöntekijät keväällä 2014:
takana vas: Laura, Jannina, Susanne, Katriina, Salla, Katariina ja Siniriikka
edessä vas: Katarina ja Reetta